Elikaherria – Elikadura Burujabetza – Soberanía Alimentaria

Soberanía Alimentaria. La Vía Campesina, Kontsumo eraldatzailea, Agroekologia, Komunalak, Nekazarien borrokak

Gipuzkoako Aldundiak “baserria beste jarduera profesional batekin bateragarri egiteko” ekimena aurkeztu du

Gipuzkoako Foru Aldundiak Baserritar Misto Profesionala proiektua aurkeztu du, "lehen sektorearen belaunaldi erreleboa bermatzeko". Programa honen bidez, interesdunak lanaldia murriztu ahal izango du enpresan, bere ustiategian profesionalki jardun ahal izateko. Gipuzkoako Foru Aldundiak "Baserritar Misto Profesionala" ekimena aurkeztu du, "lehen sektorearen belaunaldi-erreleboa bermatzeko". Horrela, "lehen sektorean jarduera profesional bat garatu nahi duten pertsonei enpresatik eremu horretara modu jasangarrian igarotzen lagundu nahi zaie, prozesu horretan bi lanak...

Egunero kontsumitzen diren elikagaiak 100 plagizida baino gehiagorekin kutsatuta daude

2022an, gutxienez 106 plagizida zituzten elikagaiak saldu ziren; horietatik 59 disruptore endokrinoak ziren, eta 32 baimendu gabeko substantziak, ‘Directo a tus hormonas. Residuos de plaguicidas en los alimentos españoles’, Ecologistas en Acción taldeak aurkeztua. Detektatutako plagizidetatik 97 Espainiako eremuetan aplikatu ziren, eta horrek osasunean eta biodibertsitatean eragiten du. Ecologistas en Acción taldeak ‘Directo a tus hormonas. Residuos de plaguicidas en los alimentos españoles’ azterlana aurkeztu du. Bertan,...

57. Nyéléni Buletina (2024 Iraila)

Editorial   Un nuevo marco comercial basado en la soberanía alimentaria Destacados 1   Ya es hora de cambiar el modo de comerciar a nivel mundial Destacados 2   Mercados territoriales: Cadenas alimentarias que construyen comunidades más fuertes Cuadro 1   Un sistema comercial cuya prioridad sean los derechos de los campesinos Cuadro 2   Breve historia de las juntas de comercialización agraria Cuadro 3   Repensar la regulación...

83. Etxalde (2024 Uztaila – Abuztua)

83. Etxalde (2024 Uztaila - Abuztua) ↓ Deskargatu 83. Etxalde ↓ EDITORIALA → Los “brotes verdes” del diálogo estratégico de la Unión Europea IRITZIA → Mattin Jauregi: “Erle beltza mehatxupean“ BERTSOEN TXOKOA ELKARRIZKETAK → Ane Rivas eta Myrian Imaz: “Elikaduraren burujabetza lortzeko lehen hazitxoa litzateke Amillubi proiektua” BERRIAK → ABRA apuesta por un proyecto que una a las bodegas familiares → Los Sistemas Alimentarios deben avanzar hacia la sostenibilidad...

Liburua: “Haziak: Zergatik eta nola egin zureak” (Miguel Arribas Kelo eta Marc Badal)

Zer da hazi bat? Etxerako elikagaiak sortzeko oinarria; komunitateetan belaunaldiz belaunaldi egin den hautatze lan kontzientea, espezie bakoitzaren gustuko ezaugarriak iraunarazteko; mundu mailan jokatzen den buruaskitasuna vs desjabetzea borroka; Euskal Herriko klimaz eta kulturaz mintzo zaigun alea; barazkiak, lekaleak, zerealak, loreak garatzen ikustearen plazera; bizitzaren zikloa osatzea eta berrabiaraztea… Hori guztia eta gehiago ikasiko dugu praktikatik, izan ere, Miguel Arribas Kelo eta Marc Badal-en liburu honek azalpen zehatzak...

Bideoa: “Toxikorik gabeko karabana”

"Toxikorik gabeko karabana" SEAEren ekimena da, "Elikatzen duten narratibak ereiten: ekoizpen ekologikoa 2030 Agendan" proiektuaren esparruan, pestizida sintetikoen erabileraren inpaktua eta ondorioak aztertzeko eta ikusarazteko. Harekin, Balear Uharteak, Katalunia, Valentziako Erkidegoa, Andaluzia, Murtzia, Gaztela eta Leon eta Errioxa zeharkatu dira, eta, alde batetik, lurzoru-, ur- eta sedimentu-laginak hartu dira nekazaritza-lurretan edo eremu mugakideetan (Valentziako albuferatik zereal-laboreak, mahatsondoak, baratze-laboreak...). Eta bestetik, ekoizleen, kontsumitzaileen eta ingurumenean eta osasunean espezializatutako zientzialarien testigantzak...

GRAIN: “Biointsumo korporatiboak: agroindustriaren negozio toxiko berria”

90eko hamarkadaren amaiera arte, Monsanto pestizida kimikoak ekoizten eta saltzen zituen enpresa bat izan zen. Horiek izurriteak azkar eta bereizi gabe ezabatzen dituzte, eta hori oso egokia da monolaborantza-eremu handietarako, askotan erabiltzen baitira. Baina suntsitzaileak dira giza biodibertsitaterako eta osasunerako. Monsantok ez zuen inoiz pestizida ez-kimikoekiko interesik izan, Bacillus thuringiensis (Bt) mikroorganismoarekin egindakoak bezalakoak. Biopestizida deiturikoek eragin motelagoa dute, eta egokiak dira eskala txikiagoko ekoizpen mota baterako. Laboreak kontu...

Makroproiektuak: Berriztagarriak bai, baina

Araban eraiki edo proposatu diren proiektu energetikoek hautsak harrotu dituzte. Energia behar da, eta berriztagarrien bidez sortua gainera, baina zein da modu egokiena? Zalantza ugari daude trantsizio energetikoaren ereduaren inguruan. Nola jarri beharko lirateke berriztagarriak Araban? Beharrezkoa da ingurumenari kalte egitea energia berdea lortzeko? Araba sakrifizio eremua izango da EAE edo Espainiarako? Badago estrategia energetikorik? Aldatu dezakegu gure energia kontsumo eta ekoizpen eredua? Zeren ordainetan? Galdera potoloak dira, eta...

UAWC Palestina: 300 eguneko genozidioa

* UAWC (Nekazaritzako Lan Batzordeen Batasuna) nekazarien aldeko tokiko erakunde palestinarra da, eta elikadura-subiranotasuna lortzea du helburu nagusi. 2024ko abuztuaren 1ean, Israelek gerra genozida hasi zuen Gazako Zerrendan (Palestina). Aurten ere 76 urteko kolonialismo israeldarra, lurren lapurreta eta Palestinako elikadura-sistema indigenen aurkako erasoak izan dira. Mugarri tragiko hori gertatzen da Israelen kolonialismoaren intentsitateak Palestina osoan — Gazako Zerrenda, Zisjordania eta 1948an okupatutako eremuak — azkar...

Turismo gastronomikoaren ezkutuko aldea: 1.100 milioi publiko Basque Culinary Center modeloarentzat

Euskadik munduko erreferente izan nahi du gastronomiaren eta elikaduraren arloan, zerbitzuen ekonomian sakontzeko. Sukaldaritza-fundazioak aukeratu duen eredua lankidetza publiko-pribatua da, eta, oraingoz, enpresak aberasteko balio du, Europako funtsen eta administrazio publikoaren laguntzen kontura. Basque Culinary Center Fundazioaren egoitza berriaren eraikuntza, Donostiako Gros eta Ulia auzoetan kokatuko dena, polemika eta mobilizazio sozialaren iturri izan da hasierako aurkezpenetik. Gizarte-erakundeen arabera, hiriaren gaineko presio turistikoa areagotuko du, espazio publikoa murriztuko...
error: Content is protected !!