Elikaherria – Elikadura Burujabetza – Soberanía Alimentaria

Soberanía Alimentaria. La Vía Campesina, Kontsumo eraldatzailea, Agroekologia, Komunalak, Nekazarien borrokak
Liburua: “Zer jaten dute EAEn gaizki jaten dutenek?”

Gure gizarteko talde ahulenen elikadurarako sarbidearen egoerari buruzko argazki eguneratu bat izateko beharrari erantzuten dio liburuak, baita ildo horretan abian dauden estrategia, plan eta politika instituzional eta sozialei ere, ikuspegi lokal-global batetik eta horien azterketa kritiko batetik. Argitalpen hau proiektu zabalago baten barruan kokatzen da: “Elikadura-sistemak eskubideekin: gizarte-bazterkeriako eta/edo -desabantailako egoeran dauden pertsonen elikadura. Hurbilketa bat agroekologiatik eta elikadura burujabetzatik”, Garapenerako Lankidetzaren Euskal Agentziak finantzatua. Proiektu honen bidez, tokiko agendan kokatu nahi da elikadura osasungarri eta iraunkorrerako sarbideari buruzko eztabaida, arreta berezia jarriz kolektibo ahulenen elikaduran, eskubideen ikuspegitik eta ikuspegi global-lokaletik eta bizitzaren iraunkortasunaren ikuspegitik.

Justicia Alimentariak kanpaina berri bat hasi du udal merkatuen biziraupenaren alde

Apirilaren 16an, Bartzelona, Madril, Bilbo, Valentzia, Sevilla eta Zaragozako kale nagusiak irudi deigarri eta kezkagarri batekin argitu ziren: laranjaz, udarez eta limoi ustelez betetako markesinak. Sinbolismo harrigarri horrek Elikagaien Justiziako kanpaina berriari hasiera eman dio. Kanpaina horrek udal-merkatuak eraldatzea eskatzen du, elikadura osasungarria, tokikoa eta prezio justukoa lortzeko aukera bermatzeko. Mezu nagusia argia da: merkatuak hiltzen ari dira, eta gu konturatu gabe egiten dute. [Justicia alimentaria] “Erreklama ezazu zure merkatua!” lelopean, Elikagaien Justiziak azterketa sakona egin du Espainiako Estatuko udal-merkatuek aurre egin behar dioten krisiari buruz, Bartzelona kasu paradigmatiko gisa hartuta: 39 merkatutatik 31k “supermerkatu-kateen mehatxu zuzena dute edo izango dute espazioa bideratuz. Egoera kezkagarri honek berehalako ekintza kolektiboa eskatzen du”. Kanpaina honen helburua gizarte-kontzientzia piztea eta errealitate deseroso horri…

Nyéléni buletina 55 (2024 martxoa)

↓ Deskargatu Nyéléni 55 Buletina (2024 Martxoa) ↓ Editorial   Alimentos ultraprocesados, una “dieta corporativa” Cuadro 1   Los productos “alimentarios” ultraprocesados Cuadro 2   Abastecimiento directo de pequeños productores de alimentos para programas de ayuda alimentaria en EE.UU. Cuadro 3   Proteínas cultivadas en laboratorio Cuadro 4   Ley de desperdicio alimentario y el derecho a la alimentación en España Cuadro 5   Desafíos de la alimentación: Lucha contra la dieta corporativa en América Latina Cuadro 6   Lucha contra el aumento de los productos alimentarios ultraprocesados en India Destacados 1   La imposición de los productos comestibles ultraprocesados y qué necesitamos para recuperar la capacidad de elegir lo que comemos Destacados 2   Los alimentos ultraprocesados suponen una…

GRAIN: “Elikagaien prezioak gora egiten du: kontzentrazio korporatiboa kontuan hartzen ez bada, kontuek ez dute bat egiten”

GRAIN erakundeak elikagaien prezioen igoerari eta igoera horren jatorriari buruzko ikerketa bat egin du, “ez baita ekoizten dutenen poltsikoetara iritsiko”. Ikerketak ondorioztatzen duenez, “botere korporatiboa da gaur egun kontsumitzen dutenek ordaintzen dituzten elikagaien prezio altuen eta ekoizten dutenentzat prezio baxuen errudun nagusia”. [GRAIN]   Nekazarien protesta handiek gutxienez 65 herrialdetan eztanda egin zuten iaz. Indiatik Kenyaraino, Kolonbiatik eta Frantziatik igarota, etsipena muga-puntu batera iritsi da. Nekazaritzan dihardutenek, babesik gabe eta prezioak hobetu gabe, beren etorkizuna arriskuan jartzen dutela ohartarazi dute. Duela hiru hamarkada baino gehiagotik hona, La Vía Campesina bezalako nekazari-mugimenduek salatzen dute Munduko Merkataritza Erakundeak eta merkataritza libreko aldebiko akordioen kopuru gero eta handiagoak suntsitu egiten dituztela nekazarien bizibideak. Hala ere, protesta horiek elikagaien munduko prezioak maila errekorrera iritsi…

“Elikagaien benetako prezioa. Agroindustriaren aurpegi ezkutua iberiar penintsulan”(Ekologistak Martxan)

Ekologistak Martxan taldeak “Elikagaien benetako prezioa” izeneko txostena argitaratu du. Bertan, kostaldeko hainbat gune enblematikoren narriaduraren arrazoiak jasotzen dira, elikadura-sare “esportatzaile, konplexu eta opako” bati buruz ohartarazteko. [Ecologistas en Acción] Txostenak erakusten duenez, iberiar penintsulako hegoaldeko kostaldean, Murtziatik Huelvaraino, nekazaritza industrialaren eraginak eragiten dio eskualdeari, eta esponentzialki hazi da, batez ere Espainia Europar Batasunean sartu zenetik. Naturan eta pertsonengan izan duen eragina oso tristea izan da azken urteotan: nekazaritza intentsiboa Murtziako Eskualdeko Campo de Cartagena eskualdean, Itsaso Txikiaren aldizkako eutrofizazioa eragiten duena; plastikozko itsasoa Almerian, non negutegietan barazkiak lantzeak nabarmen laguntzen duen ur masak mikroplastiko eta agrokimikoekin kutsatzen; edo fruitu gorrien laborantza Doñanako Parke Nazionaleko arro hidrografikoan, hitzez hitz urez drainatzen ari dena. “Sistemak funtzionatzen du eta neurri batean eusten…

Etxalde 80. (2024ko urtarrila-otsaila)

↓ Deskargatu Etxalde 80 ↓ EDITORIALA → 2024, tractoradas IRITZIA → Jose Antonio Lekue: “Ni bai, egon nintzen Bilbon” BERTSOEN TXOKOA ERREPORTAJEAK → Gasteizko Alek → Jóvenes ganaderos reciben formación en la Cooperativa Bizkaigane-Txapelkoop a través del Programa Cultiva BERRIAK → Eutsi BASERRIAri! → Viaje a Cuba de la Escuela de Acción Campesina → Por qué la UE vuelve a dejar al sector apícola con “la miel en los labios” IPAR EUSKAL HERRIA → ELBk bere proposamenak plazaratu ditu → Kleina Sallaberry: “Ene burua ez dut beste lan batean ikusi” IKERKETA → Transformando sistemas alimentarios: compra pública alimentaria responsable, actores e iniciativas en España GOMENDIOAK

Greenpeace-en Txostena: “Injusticia Alimentaria (2020-22)”

↓ Descargar ↓ Kontrolik gabe, erregulaziorik gabe eta konturik eman gabe: nortzuk dira gosearen onuradun? Greenpeace Internationalen txosten honek ikuspegi zabala eskaintzen du zerealaren, ongarrien, haragiaren eta esnekien sektoreetako nazioarteko 20 enpresa handienek beren boterea erabiltzen dutela akziodunei etekin eskandalagarriak emateko milioika pertsona gosez hiltzen diren bitartean. Zero Goseko NBEren Garapen Iraunkorreko Helburua lortzeko, sistema aldatu behar da. Txosten honek Greenpeacek elikadura-subiranotasunaren beharrari buruz duen ikuspuntua berretsi besterik ez du egiten, eta ikuspegi hori partekatzen du, besteak beste, La Via Campesinak. Txostenak, halaber, “lankidetzan eta giza eskubideetan oinarritutako munduko merkataritza, lehia eta hertsaduraren ordez” eskatzeko eskaera jasotzen du, baita nekazari txikiak ahaldunduko dituzten eta enpresa multinazionalak geldiaraziko dituzten aurrerapen politiko ausartak eta eraldatzaileak ere. Munduko elikadura-sistemak planetako ia biztanle guztiei…

Txostena: “Elikagaien Erosketa Jasangarrirako Estrategia Osakidetzako Ospitaleetan”

Data: 2023ko Urria Egileak:   – Alberdi Aresti, Goiuri   – Begiristain Zubillaga, Mirene   – Magro Montero, Edurne   – Aranguren Querejeta, Mari José ↓ Deskargatu ↓ UPV/EHU buru duen RENASCENCE proiektuak euskal osasun-sisteman elikadura-sistema iraunkorrak garatzeko beharrezkoak diren erronkei buruzko gogoeta egiten du. Elikagaien erosketa publikoa funtsezko tresnatzat jotzen da egungo elikadura sistemako paradigma aldatzeko eta helburu politiko iraunkor eta espezifikoak garatzen laguntzeko. Are gehiago, ospitaleen erosteko ahalmena aprobetxatzeak, tokiko elikagai jasangarriak lehenetsiz, elikagaiak ekoizteko egungo ereduak erresilienteagoa eta iraunkorragoak bihurtzeko gaitasuna eskaintzen du. Europatik datozen estrategiak betetzeko ahalbidetzen delarik (Itun Berdearen baitan dagoen Baserritik Mahaira estrategia adibide). RENASCENCE proiektuko ikertzaileek lan-dokumentu bat argitaratu berri dute, Osakidetzako eta Euskal Elikadura Sistemako hainbat eragilerekin elkarlanean egindako bi lan-saiotatik eratorria….

Liburua: “Comer es un acto político” (Alain Ducasse)

Alain Ducasse sukaldari ospetsua eta monegasko enpresaburua da. Munduko luxuzko jatetxe multzo handiena du, eta 20 lokal baino gehiago ditu Europa, Amerika, Asia eta Afrikako hainbat tokitan. Jarduera ekonomikoek sortutako negozio-bolumena 44 milioi eurokoa izango zen 2005ean, eta 1.200 kolaboratzaile baino gehiagori ematen die lana. Forbesen arabera eragin handiena duten ehun pertsonen sailkapenean parte hartzen duen frantziar bakarra da. Izenburua: Comer es un acto político Egilea: Alain Ducasse y Christian Regouby Itzulpena: Cristina Lizarbe Tapa biguna: 168 páginas Argitaletxea: Txalaparta Bilduma: Cuerpo y mente Hizkuntza: Castellano ISBN: 978-84-17065-39-3 Edizioa: 2 (Lehenengoa: mayo de 2018) Jatea ekintza politikoa da, gure gizartearen eta kontsumo-ohituren azterketa gordina da, baita produktuen desinformazioarena eta etiketatzearena ere, azken kontsumitzailearengan nahastea bilatuz, salmentetan arrakasta izan dezaten. Ducasse,…

Etxalde 79 (2023 Azaroa – Abendua)

↓ Deskargatu Etxalde 79 ↓ EDITORIALA → Europa autoriza el sacrificio en la propia explotación IRITZIA → “COP28 en Dubai: las cumbres no son el camino” (Nerea Martiarena y Martin Zelaia, miembros de la fundación Sustrai Erakuntza) BERTSOEN TXOKOA ELKARRIZKETA → Larruz gaztak. Iban eta Gorka Muniozguren ERREPORTAJEA → Matadero de Sakana BERRIAK → Leartiker Esneki Zentroa → Elikaenea → Empresa fotovoltaica SOLARIA → Rebajar la protección del lobo → Acuerdo UE- Nueva Zelanda → ¡Globalicemos la lucha! ¡Globalicemos la esperanza! → VIII Conferencia Internacional de La Vía Campesina IPAR EUSKAL HERRIA → Betti Duhalde: “Bi modelo bereisten ari dira” → Hegazti hazleak Parisen IKERKETA → Las ganaderías de vacuno de carne GOMENDIOAK

1 2 13