Etxalde 41 (2018 Ekaina)
↓ Deskargatu Etxalde 41 ↓ EDITORIALA → Cuando lo legislativo no responde a los objetivos políticos IRITZIA → The best 50 restaurants: hor ote al dago glamourra? (Josebe Blanco, Pikunietatik hausnarrean) BERRIAK → Textos legislativos de la Comisión sobre la política agraria post 2020 : una Política no común y sin rumbo → Baztanen elikadura burujabetzak bide eta ekimen ugari ditu → Nekazaritza sektorera eta Nekazaritzako elikagaien enpresetara hurbiltzeko bekak eskatzeko epea zabalik da → En julio se publicarán las bases para optar a diferentes becas del sector → Etxalde Nekazaritza Iraunkorrak Eusko Ikaskuntzaren hausnarketa estrategikoan parte hartzen ari da → Emakume baserritarren problematika hizpide → Marco legal y político para la prohibición de cultivos transgénicos → ADR Urkiola aprueba…
Terre Solidaireren txostena: Gure lurrak karbonoak baino gehiago balio dute
Txostena, Terre Solidaire nazioarteko elkartasuneko gobernuz kanpoko erakundearena, injustizia mota guztien aurka eta, lehenik eta behin, gosea pairatzearen aurka jarduten duena, herritar ahulenekin batera. AGRICULTURA Y CAMBIOS CLIMÁTICOS: ¿RESPONSABLE O SOLUCIÓN? Del campo al plato: una gran responsabilidad ¿Tierras agrícolas, paraíso para la captura de carbono? UN INTERÉS POLÍTICO CRECIENTE POR LA CAPTURA DE CARBONO EN LOS SUELOS La captura de carbono a favor de la compensación: relato de una historia compleja Una supuesta rivalidad entre adaptación y mitigación para justificar la política de “pequeños pasos” HACIA UN “REVERDECIMIENTO” DE LAS PRÁCTICAS DEL SISTEMA AGROALIMENTARIO DOMINANTE El sector privado en órbita alrededor de los Estados ¿La agricultura de conservación de suelos, nueva solución de la agricultura industrial? REPENSAR LOS SISTEMAS…
Etxalde 40 (2018 Maiatza)
↓ Deskargatu Etxalde 40 ↓ EDITORIALA → Maiatza, urte osoko ardatza (mayo, eje de todo el año) IRITZIA → ARNAGA-tik arnasa, Aintzinatzeko larrabesa… (Panpi Sainte-Marie, ELBko idazkari nagusia) → No podemos hablar de paz sin justicia social (Alazne Intxauspe) BERRIAK → Beterri Km0 egitasmoa abiatu dute → II. Parlamento abierto de la Soberanía Alimentaria en Nafarroa → Becas de 289.351 para formar investigadores y tecnólogos en el sector primario (Consejo de Gobierno 15-05-2018) → NEIKER-Tecnalia y la Fundación Valle Salado de Añana impulsan la producción del alga Dunaliella, la fuente más rica en betacaroteno de la naturaleza → Oinak Lurrean; Durangaldeko lurraren garapenaren erronken II. Jardunaldia → Rechazo de muestras de ADN para la acción de 1000 vacas: ¡Dan la…
Etxalde 39 (2018 Apirila)
↓ Deskargatu Etxalde 39 ↓ EDITORIALA → ¿Personas productoras de alimentos o producción agraria? IRITZIA → «¡Que vienen los supermercados cooperativos! (Y la fiebre “Food Coop”)» (Toni Lodeiro) BERRIAK → Elikagunea, salerosketatik haratago → La plataforma Navarra Libre de Transgenicos suma adhesiones → LandWorkers’ Alliance en Euskal Herria → Euskadi aspira a ser referente en bioeconomía forestal en el sur de Europa → Abiertas las Nominaciones al Basque Culinary World Prize, un premio para chefs con Iniciativas Transformadoras → Acto para promocionar el consumo de leche y productos lácteos → Kanbo acogerá el 4 de mayo un Encuentro Internacional para Avanzar en la Resolución → Los sindicatos vascos reiteran su declaración de 5 de abril del 2017 IPAR EUSKAL HERRIA…
Etxalde 38 (2018 Martxoa)
↓ Deskargatu Etxalde 38 ↓ EDITORIALA → Ideas para avanzar en el desarrollo e implementación de la propuesta IRITZIA → «¿Aprendiendo a comer con McDonald’s? (Esther Vivas) → «Gure lana duintzen segiko dugu, askotarikoen artean sareak josten» (Oihana Iraola) ERREPORTAJEA → Nekazaritza politikaren inguruko proposamena aurkeztu du Etxaldek → ¿Quién es el patrón? Las personas consumidoras deciden el precio de la leche → Eskola jantoki eredu berri baten aldeko aldarria BERRIAK → Visita de una delegación del Sindicato Labrego para compartir experiencias → Martxoaren 8a, mobilizazio egun historikoa → Etxaldeko emakumeak Karrantzara IPAR EUSKAL HERRIA → Auhaitzen balioa etxaldeentzat → BLEk 25 urte laborantza ekolojikoaren alde ELKARRIZKETA → Sonia Vidal Lamas eta Alberte Lamazares: «Es muy importante ver modelos que…
Etxaldeko Emakumeak: Dokumentu eta analisiak
Etxaldeko Emakumeak hainbat soslaietako emakumeen talde irekia da, emakume baserritarrak, landa eremuko emakumeak eta elikadura burujabetzaren proposamenarekin bat egiten duten emakumeak. Agroekofeminista gisa definitzen dugu gure burua eta gure helburuak lortzeko bi norabidetan eragitea da gure xedea: Feminismoan elikadura burujabetza txertatzea eta nekazarien mugimenduan feminismoa txertatzea. Urteak daramatzagu matraka ematen, poliki poliki ibiltzen, aliantzak sortzen ahalegintzen eta urrats txiki baina sendoak ematen. Honela, azken urtean sortu ditugun dokumentuak zuen eskura jarri nahi ditugu. Hauen iturria gure barne eztabaidaz gain; nekazal talde, talde feminista eta instituzioetako berdintasun eragileekin izan dugun hartuemana ere bada. Partekatzeko testuak dira, espero dugu zuen intereskoak izango direla. Elikadura Burujabetza eta Feminismoa eskutik. Gure aurkezpena da, gure barne eztabaiden ondorioak biltzen dituen dokumentua, Etxaldeko Emakumeen zergatia eta norabidea….
Etxalderen dokumentua: “Elikadura eta horren ekoizpena; Euskal Herriaren orain eta etorkizunaren giltza”
↓ Descargar ↓ ETXALDE – Nekazaritza Iraunkorra tiene como objetivo construir la Euskal Herria del presente y el futuro desde la SOBERANIA ALIMENTARIA. El año 2011 baserritarras de Hego Euskal Herria e Ipar Euskal Herria, nos unía nuestra militancia en torno a un sindicalismo agrario reivindicativo y propositivo, iniciamos la articulación de este movimiento con el objetivo de dar forma a una estrategia compartida. Nuestra propuesta política de construcción económica y social desde la Soberanía Alimentaria se define en la dirección de dar contenido práctico a la solidaridad, a la justicia social, a la creación de empleo y reparto de los derechos de producción, a la igualdad de derechos entre mujeres y hombres, al uso sostenible de los bienes naturales,…
Etxalde 37 (2018 Otsaila)
↓ Deskargatu Etxalde 37 ↓ 03. EDITORIALA: «La alimentación y su producción, claves del presente y futuro de Euskal Herria» 04. «Menuda lección nos están dando los pensionistas», Alazne Intxauspe – Andoni García 06. Experiencia de transición a leche ecológica en Cantabria 08. Otra política alimentaria y agraria comunitaria es posible 10. La alimentación y su producción, claves de presente y futuro de Euskal Herria 13. Propuesta para la recuperación de bosque autóctono en Bizkaia 15. «La Diputación tiene mucho margen de maniobra para aplicar otra política forestal», Julen Villasante 16. Martxoak 8: Emakumeok planto! 19. Bortuak gogoeta sortzen du 20. Behi pirenaika Iparraldean garatu nahian 22. El informe de la FNCA deja en evidencia la mala gestión del embalse…
Ken ditzagun OGM berriak!
OGMak “organismoak dira, gizakiak izan ezik, eta haien material genetikoa modu naturalean aldatu da, ugalketan eta birkonbinazio naturalean gertatzen ez den moduan” Manipulazio genetiko horiek osasunarentzat eta ingurumenarentzat arriskutsuak izan daitezkeen ustekabeko ondorio ugari sor ditzakete, aurreikusi ezin den eta ikusi ezin den moduan. Patenteekin batera doazen patenteek nekazariek beren haziak erabiltzeko dituzten eskubideak, bakoitzak bere janaria aukeratzeko duen eskubidea eta elikadura-subiranotasuna mehatxatzen dituzte. Horregatik, Europako herriek modu masiboan arbuiatzen dituzte GEOak. Modan pasatako OGM landareak prest al daude Historiaren zaborrontzian antzinako asmakizun alferrekin biltzeko, ez oso seguruak, baita Gizateriarentzat eta planetarentzat arriskutsuak ere? Horixe da, hain zuzen ere, duela zenbait denboraz geroztik “hautapen-teknika berriak” agintzen dizkigun abesti gozo bat aditzera ematen duena. Teknika horiek garbiak, kirurgikoak eta guztiz kontrolatuak…
