Deskargatu
Europar Batasuna elikagaien munduko inportatzaile eta esportatzaile handiena da. Aldi berean, Europako nekazaritza-ekoizleek beren ekoizpen-kostuak baino merkeagoak diren nekazaritza-prezioei aurre egiten diete, eta garapen bidean dauden herrialdeetako ekoizleek, berriz, inportazioen lehia desleiala jasaten dute, merkaturatzea oztopatzen dutenak. Lehenik eta behin, zalantzan jartzen dira nazioarteko nekazaritza-merkataritzaren egungo arauak, MMAren 1994ko akordioetan sartutako Nekazaritzari buruzko Akordioarenak. Eskualdeetako Europako Komiteak (EL) martxoaren 8an Bruselan antolatutako konferentziak gai hori eztabaidatu zuen akademia-...
↓ Deskargatu Etxalde 37 ↓ 03. EDITORIALA: «La alimentación y su producción, claves del presente y futuro de Euskal Herria» 04. «Menuda lección nos están dando los pensionistas», Alazne Intxauspe - Andoni García 06. Experiencia de transición a leche ecológica en Cantabria 08. Otra política alimentaria y agraria comunitaria es posible 10. La alimentación y su producción, claves de presente y futuro de Euskal Herria 13. Propuesta para la...
Martxoaren 8ko greba deialdiarekin bat egiten dugu Etxaldeko emakumeak mugimenduak. Hemen greba feministara atxikituz grabatutako bideotxoa! M8-Etxaldeko Emakumeak from soberaniaalimentaria on Vimeo. Honetaz gain, urtero legez martxoaren 8aren bueltan irteera antolatzen dugu emakume nekazarien errealitateak bertatik bertara ezagutu eta konpartitu ahal izateko. Honela, aurten Martxoaren 22reako luzatu dugu deialdia. Karratzara joango gara bertako bi emakume baserritarren esperientziak ezagutzera. Oraindik izena emateko aukera zabalik dago! Animatu eta etor zaitezte!
OGMak "organismoak dira, gizakiak izan ezik, eta haien material genetikoa modu naturalean aldatu da, ugalketan eta birkonbinazio naturalean gertatzen ez den moduan" Manipulazio genetiko horiek osasunarentzat eta ingurumenarentzat arriskutsuak izan daitezkeen ustekabeko ondorio ugari sor ditzakete, aurreikusi ezin den eta ikusi ezin den moduan. Patenteekin batera doazen patenteek nekazariek beren haziak erabiltzeko dituzten eskubideak, bakoitzak bere janaria aukeratzeko duen eskubidea eta elikadura-subiranotasuna mehatxatzen dituzte. Horregatik, Europako herriek modu masiboan...
Iturria: Argia/ Zero zabor Otsailaren 12an publiko egin aurretik,Le Mondek zabaldu du aurrerapena: ikerketa batek demostratu du Marseilla metropoliak Fos-sur-Merren daukan polo industrialaren –tartean erraustegiaren– inguruan ekoiztutako elikagaiak dioxinak, PCB eta bestelako kutsagaiak daramatzatela. Biztanleak aspalditik airearen kalitate txarragatik eta kutsadurak eragindako gaixotasunengatik kexu dituen Fos-sur-Merreko udalak salaketa sartu du auzitegian. Le Monde egunkariak oihartzun handia eman dio albisteari Frantzia osoan “A Fos-sur-Mer, la pollution industrielle contamine aussi les aliments”...
↓ Deskargatu ↓ Hurrengo argitalpenean, ECVCk Elikadura Burujabetzaren kontzeptuaren zenbaketa zehatza egiten du, elikagai- eta nekazaritza-sistemetan boterea finkatzeko prozesuen ondorioz mehatxatuen dauden pertsonek garatutako nozioa: nekazariak. Historiako indarrek lur jo beharrean, gizateriak aurre egin behar dien krisi anitzak konpontzeko proposamen bat eskaintzen dute. Elikadura-burujabetza mugimendu sozialak eraikitzeko prozesu gisa eta pertsonak ahalduntzeko modu gisa aurkezten da, beren gizarteak antolatzeko, oinarrizko produktuen, merkatuen eta eragile ekonomiko berekoien mundu baten ikuspegi...
Uztarria.eus Web gunetik ateratako berria, 2018-02-03 17:20 Azpeitiko plazak itxura ezberdina du duela denbora batetik, Azoka Plaza berrituari esker. Joan den uztailaz geroztik ari dira inguruko baserritarrak beren produktuak eraikin horretan saltzen, baina gaur jarri dute martxan proiektua bere osotasunean. Gaur zabaldu ditu ateak Elikaguneak, eta gaur egin dute eraikinaren inaugurazio ekitaldia. 12:00etan hasi da ekitaldia, eta 300 lagunetik gora bildu da bertan. Hasteko, Eneko Arbeo eta Mireia Ibabe trikitilariek alaitu dute...
Etxaldeko emakumeen taldeak deituta, neguko auzolana egin dugu 14 lagunek pasa den urtarrilaren 27an. Lekua, Antzuolako Pikunieta baserria (Gipuzkoa). Mendi-mendian. Egitekoak, gaztategia eta biltegia margotzea eta artegiko azpigarriak aldatzea. Baina lan zehatz horietan laguntzetik haratago, auzolana aukera ederra izan da Josebe Blanco eta Exkerra artzainen errealitatea ezagutzeko. Eta, bide batez, auzolana beti da une egokia konplizitateak josteko, beste kide batzuk ezagutzeko, bizitza partekatzeko... Mugimendu feminista baserritartzea eta emakume baserritarrak...