Elikaherria – Elikadura Burujabetza – Soberanía Alimentaria

Soberanía Alimentaria. La Vía Campesina, Kontsumo eraldatzailea, Agroekologia, Komunalak, Nekazarien borrokak
FAOren 2023. txostena: Landa-eremuko emakumeek bigarren mailakotzat jotzen diren funtzioak betetzen dituzte eta gizonek baino lan-baldintza okerragoak dituzte

Nekazaritzarako eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundeak (FAO) «Emakumeen egoera nekazaritzako elikagaien sistemetan» izeneko txostena argitaratu du. Bertan, «datu berrienak, ikasitakoak eta nekazaritzako elikagaien sistemetan generoari buruzko politikak formulatzeaz eta erabakiak hartzeaz arduratzen direnentzako gomendioak ematen ditu. “. Txostenak egiaztatzen duenez, lehenik eta behin, mundu mailan, lan egiten zuten emakumeen % 36k eta gizonen % 38k nekazaritzako elikagaien sistemetan egiten dute lan. Bi kasuetan, horrek esan nahi du 2005. urteaz geroztik 10 ehuneko-puntuko beherakada izan dela, lehen mailako nekazaritza-ekoizpeneko enplegua ia erabat murriztu delako. Emakumeek, gainera, “bigarren mailakotzat jotzen diren funtzioak betetzeko eta gizonek baino lan-baldintza okerragoak izateko joera dute (irregularrak, informalak, lanaldi partzialekoak, kualifikazio eskasekoak, neketsuak eta, beraz, prekarioak)”. Horrekin batera, zama handiagoa dute ordaindu gabeko zaintzaile gisa, eta horrek…

Los derechos colectivos de lxs campesinxs en la gobernanza mundial de las semillas (LVC agiria) (gaztelaniaz)

Cada organización, región y proceso dentro de La Vía Campesina tiene la tarea permanente de: sembrar, proteger y cosechar Soberanía Alimentaria. Para esto, debemos ser capaces de combatir al capital transnacional en todas sus manifestaciones, defender nuestros saberes ancestrales y a la Madre Tierra que los sustenta, y sembrar soberanía en cada uno de nuestros territorios. Así lo exige la realidad que viven los pueblos y así nos hemos comprometidos dentro de nuestro movimiento. Como parte integral de esta lucha, desde el 2003 hemos ido fortaleciendo nuestra “Campaña global por las Semillas Campesinas, patrimonio de los pueblos al servicio de la humanidad”. Varias organizaciones de La Vía Campesina realizan actividades relacionadas a la recuperación de sistemas campesinos de semillas. Éstas…

ICLIren artikulua: “Kilómetro cero, más allá de la marca”

“Urteko janari-ekoizpenaren herena, hau da, 1300 milioi tonaren baliokidea, kontsumitzaileen edo txikizkarien zaborretan amaitzen dela kalkulatzen da, edo garraio eta bilketa-jarduera kaskarrek hondatuta”. “2050ean munduko populazioa 9600 milioira iritsiko balitz, (ia) hiru planeta beharko lirateke, egungo bizimoduari eta kontsumoari eutsiz” “Zero kilometroa” eta Garapen Iraunkorreko Helburuak (GJH) paraleloan doaz. 12. GJHak “ekoizpen eta kontsumo arduratsuaz” hitz egiten du. “Zero kilometroko” edo “0 kilometroko” elikadura lehengaia 100 km baino gutxiagoko erradiotik datorren produktuak lehentasunez erostean oinarritzen da. Joera hori hirurogeita hamarreko hamarkadan sortu zen AEBn, eta laurogeiko hamarkadaren amaieran iritsi zen Europara. Helburua ez da banatzaile handien aurka borrokatzea, baizik eta tokiko ekonomiak eta sasoiko laboreak sustatzea, eredu solidarioago bat sortuz. Egiaztatuta dago azken mendeko aurrerapen ekonomiko eta sozialarekin batera ingurumen-degradazioa…

Liburua: “Las Cosechas Del Futuro – Cómo La Agroecología Puede Alimentar Al Mundo”, de Marie-Monique Robin

“Ez dago pestiziden irtenbide erabat alternatiborik. Nola elikatzen dugu jendea? Pestizidarik gabe ekoizten hasten bagara, % 40ko baja izango dugu produktuetan, eta % 50eko igoera kostuetan “, dio J. R. Buisson Danone Taldeko idazkari ohiak. Eta iturria bilatu nahi izan nuen, noski, nekazaritzako elikagaien industriaren ordezkaria arduratu baitzen topa egiteaz. Neurri batean, Buissonek aurkeztutako ehunekoen baliozkotasuna egiaztatzeko izan zen, liburu hau sortu zuen ikerketari ekin bainion. Margaret Thatcherren “There is no alternative” esamolde ahaztezina, duela hogeita hamar bat urtetik hona, “arma erretoriko beldurgarri” bihurtu da, elite ekonomikoek komunikabide guztietan errepikatzen zutena, egia errebelatu bihurtzeraino “:” Ez dago alternatibarik kapitalismoari, merkatuari, globalizazioari, desarautze finantzarioari, soldata baxuari, deslokalizazio industrialari, babes sozialak bertan behera uzteari “. “Zer egingo zaio, errealistak izan behar dugu,…

Nyeleni 52 (2023 Ekaina)

EDITORIAL → Proceso Nyeleni: Reconocer el poder de los movimientos populares CUADRO 1 → Explicación de la histórica lucha agraria en la India DESTACADOS 1 → Solidaridad y unidad para afrontar las crisis mundiales: hacia el tercer foro mundial para la soberanía alimentaria DESTACADOS 2 → Nyéleni nos convoca a fortalecer la articulación social y popular CUADRO 2 → Hoja de ruta del proceso de Nyéléni CUADRO 3 → Poder, violencia y sistemas alimentarios: Reflexiones de Michael Fakhri, Relator Especial de la ONU sobre el derecho a la alimentación VOCES DESDE EL CAMPO → Del foro internacional al terreno 1 VOCES DESDE EL CAMPO 2 → Del foro internacional al terreno 2 VOCES DESDE EL CAMPO 3 → Un vistazo…

Etxalde 69 (2022 Martxoa-Apirila)

↓ Deskargatu Etxalde 69 ↓ EDITORIALA → El debate sobre el modelo de producción se está abriendo en canal IRITZIA → Lo llaman soberanía alimentaria y no lo es (Marta Soler y Gustavo Duch) BERTSOEN TXOKOA ELKARRIZKETA → Lurreko Bizia BERRIAK → Leartiker → Macrogranja de Caparroso → ETXALDEk Eusko Jaurlaritzari eta Nafarroako Gobernuari eskatzen die abelazkuntzako ustiategi bakoitzeko 180 behi buruen muga ezar dezatela legez → El primer matadero móvil del Estado español entra en funcionamiento IPAR EUSKAL HERRIA → Lur Berri BERRIAK → Life Green Sheep proiektua martxan da IPAR EUSKAL HERRIA → “Donapetrian traktorra ez da lehentasun bat” BERRIAK → ¿Por qué las granjas en otros países europeos resisten mejor las crisis del sector lácteo? → COAG…

Etxalde 68 (2022 Urtarrilla-Otsaila)

↓ Deskargatu Etxalde 68 ↓ EDITORIALA → La importancia de abordar el debate sobre el modelo de producción IRITZIA → Nekazaritza eta abeltzaintzan oinarrizko lanbide heziketa sortu nahi dute Elorrion -Lourdesko Ama Ikastetxean- (Igor Basterretxea Kerexeta) BERTSOEN TXOKOA ELKARRIZKETA → Belaze BERRIAK → 12 asociaciones presentan queja ante el Defensor del Pueblo por dejación de funciones del Gobierno de Navarra ante contaminación de acuíferos en Marcilla → Nekazaritzak badu etorkizuna, arduraz joka dezagun → Sagardotegi denboraldia merezi dugulako! → La producción celular IPAR EUSKAL HERRIA → Ipar Euskal Herriko hautetsiek ezezkoa eman diote AHTari → Pettan Prebende BERRIAK → Colegio Lourdesko Ama Elk de Elorrio. Cooperativa quiere abrir una oferta de Formación Profesional Básica, especializada en el sector agrario, para…

Etxalde 67 (2021 Azaroa-Abendua)

↓ Deskargatu Etxalde 67 ↓ EDITORIALA → Las herramientas serán parte de la solución si conseguimos activarlas IRITZIA →Alimentos de origen animal sin animales. Carne de cultivo. Una realidad próxima e inquietante (Paco Dehesa Santisteban) ERREPORTAJEA → Jardunaldian esandakoak, iparrorratz BERRIAK → La industria está comprando leche por debajo de los costes de producción, incumpliendo la Ley de la Cadena → Avances en la Ley de Cadena Alimentaria ERREPORTAJEA → Lurre Hurre: Borka Allende eta Josu Ojinaga IPAR EUSKAL HERRIA → Nolako lur politika, halako elikadura? → Kanpoko hazkuntza ilegala: erresistentzia antolatzen hasi da BERRIAK → XV Asamblea COAG → CERES Jardunaldiak → La lucha por una agricultura más sostenible y la agroecología en la COP26 → Resistamos con Palestina:…

Etxalde 66 (2021 Iraila-Urria)

↓ Deskargatu Etxalde 66  ↓ EDITORIALA → El debate de la PAC entra en la fase decisiva IRITZIA → Un modelo natural para organizaciones que quieren echar raíces (Mauge Cañada) → ANDDE, laboraria, militantea, laguna (Panpi Sainte Marie) ERREPORTAJEA → Delikatetxe → Tantai Baso Jabe Kooperatiba BERRIAK → Matadero de Llodio → Producción de la carne IPAR EUSKAL HERRIA → Lehen garaipena Arbonan BERRIAK → Informe INI sobre La Granja a la Mesa → Nueva PAC. Cornisa Cantábrica → Producción de tomates en Tuesta GOMENDIOAK ETA FORMAZIOA

error: Content is protected !!