DO Beaufort, lurraldeari lotutako ekoizpenaren eta eraldaketaren antolaketa kolektiboa

DO Beaufort

Etxaldek antolatutako bidaia honen helburua DO Beaufort eta bertako ekoizleak bisitatzea eta ezagutzea izan da.

Orientazio Departamentuaren garapena arrakastatsua izan da, sektorea biziberritzeko gakoak, antolaketa kolektiboa, produkzioaren kontrola, sektoreko ordainsaria, ekoizleei ordaindutako esne litroko prezioa Euskadiko ekoizleek jasotzen dutena baino askoz handiagoa izanik... Horrek guztiak are garrantzi handiagoa du gaur egungo testuinguruan, esne-kuotak desagertu egin baitira eta ekoizpena deslokalizatu egin baitaiteke, mendiko eremuetako ekoizpenei nabarmen eraginez. Nahiz eta Nekazaritza Politika Bateratuaren (NPB) egungo esparru negatiboa aldatu egin behar den, adibide batzuek erakusten dute ekoizleen konpromiso kolektiboa dagoenean posible dela nekazaritzako eta abeltzaintzako ekoizpen iraunkorra eta errentagarria mantentzea.

Frantziako Alpeetako Savoierako bidaia 2015eko ekainaren 29tik uztailaren 3ra egin da, eta adibide horietako bat bertatik bertara ezagutzeko balio izan du, kasu honetan esnetarako behien kasuan, Beaufort Gaztaren Jatorri Deituraren esparruan.

Bidaian Euskal Herriko baserritarrek eta Kantauri itsasoko beste leku batzuetako baserritarrek hartu dute parte. Bizkaia Esnea Kooperatibako pertsonak ere izan ditugu, antolaketa kolektiboak gaur egungo testuinguruan duen garrantzia dela eta, eta, ildo horretan, Beaufort Jatorrizko Deituraren moduko proiektu batek, lurraldeari erabat lotuta dagoenak, ekarpen handia egin dezake. Karrantzako Udaleko ordezkari batek ere parte hartu du.

Bisiten ibilbidean Beaufort en Albertvilleko AOC sindikatuarekin (Jatorri Deitura), Beauforteko esne-kooperatibarekin, Beauforteko Defentsa Batasuneko presidente Ibon Bochetekin, Beaufort Ekoizleen Batasunarekin eta Beaufortain Kooperatiba Esnekien Elkartearekin bildu da. Mendiko larreen kudeaketa ezagutzea ekoizleen aldetik, Ibon Bochet kasu, eta larreen kudeaketa kolektiboko sistemak ezagutzea, Cormet d 'Arêcheseko Pichu Planeko (1.945 m) artzaintza-sozietate kooperatiboa ezagutuz. Savoie eskualdeko Confederation Paysanneko kide diren hainbat ekoizleren ekoizpenak ere bisitatu dira, bisitekin batera.

Bereziki eskertzekoa da Manon, Savoie eskualdeko Confederation Paysanne-n lan egiten duen teknikaria, itzulpengintzan laguntzen egindako lan eskergarengatik.

Irakurri artikulu osoa Etxalde aldizkariaren 7. zenbakiko esteka honetan, 6-7. or.