Nafarroako Pirinioetako zaporeak “Iratiko Xakiak” zigiluarekin

Pirinioetako hainbat herritarrek Iratiko Ekoizpenak kooperatiba sortu dute, bertako produktuak marka berri batekin merkaturatzeko

 PATRICIA CARBALLO/ Diario de Noticias de Navarra (Vecinos) - Larunbata, 2016 (e) ko Abuztuaren 20a

“Baratze batetik produktuak ekartzen badituzte edo onddoak botilaratu nahi badituzte, sukaldea erabil dezakete eta zigilu batekin saldu” (COOPERATIVA IRATIKO EKOIZPENAK)

Sabores del Pirineo Navarro con sello ‘Iratiko Xakiak’

ORBARA - Hemendik aurrera, Pirinioetara hurbiltzen diren pertsonek beren produkturik onenak eraman ahal izango dituzte beren zigilu propioarekin. Iratiko Ekoizpenak kooperatiba da, tokiko ekonomia sustatzeko eta bertako ondasunak merkaturatzeko Iratiko Xakiak marka berria ezartzeko beharretik sortu berria.

Ideia 2006an sortu zen, inguruko hainbat bizilagunek elikagaien eraldaketaren bidez negozio bat bultzatu nahi izan zutenean. Hala ere, Udalbiltzaren deialdira aurkezteko aukera sortu zen arte (6.000 euro) ez zuten proiektua berriz abian jartzea erabaki, oraingoan kooperatiba moduan. "Ez bakarrik elikagaiak eraldatzeko, baizik eta kooperatiba baten inguruan sinergiak izateko", diote.

Bazkideen sinergia

Horrela, Iratiko Ekoizpenak programan nekazaritzako elikagaiak (alkoholik gabekoak) edo artisau-produktuak ekoizten dituzten bazkide-motak sartzen dira, betiere Aezkoa, Erro, Arce eta Luzaide ibarretan egiten badira. Alde batetik, kontsumo-bazkideak bereizten dira, 60 euroko kuota bakarra ordaintzen baitute eta sozietatearen instalazioen erabileraz baliatzeko eskubidea baitute, hau da, produktuak eraldatzeko sukaldeaz. "Baratze batetik produktuak ekartzen badituzte edo onddoak botilaratu nahi badituzte, hemen egin lezakete eta zigilu eta baimen sanitarioarekin merkaturatu", argitu dute.

Gainera, kooperatibak merkaturatutako produktuak merkeago erosi ahal izango dituzte. Abeltzainek edo nekazari autonomoek ere zerbitzu-bazkide gisa parte hartu ahal izango dute. Horrela, beren lana kooperatibari eman ahal izango diote, eta, aldi berean, beren instalazioez baliatu ahal izango dira. Hori da patata edo haragi ekologikoaren ekoizleen benetako kasua, eta haiekin negoziatuko lukete ekoizpen-akordioak lortzeko.

Bestalde, bazkide laguntzaileak daude, "proiektu honetan sinesten dugunak". Horretarako, hilero 10 eta 50 euro bitarteko kuota ordaintzen dute, eta, proiektuaren kaudimenaren arabera, berreskuratu egin dezakete. Eta, azkenik, kooperatibak bazkide langilea barne hartzen du; horietatik bi gaur egun kontratatuta daude, bata lanaldi osokoa eta bestea 5 orduko lanaldi murriztukoa.

Oraingoz, honako instalazio hauek dituzte: Orbarako lokal bat, non taberna eta jatetxe zerbitzua eskaintzen duten, bazkideek erabil dezaketen sukalde bat eta produktuak salduko dituzten denda bat. Era berean, proiektua martxan jarri dutenetik catering zerbitzua ere eskaintzen dute eta, orain arte, 500 pertsona baino gehiagori eman diete jaten. "Catering-a lan-ardatzetako bat zen, eta, jakina, tokiko produktuen erabileran oinarrituta dago", baieztatu dute.


Argazkia: Diario de Noticias [Algunos de los impulsores de la cooperativa, en Orbara.]