Europako Batzordeak lurzoruaren degradazioa egiaztatu du eta hura berrezartzeko neurriak eskatu ditu
Txosten honek Europako Ingurumen Agentziako 32 estatu kideetako bultzatzaileen, presioen eta lurzoruan izandako inpaktuen arteko elkarrekintza trinkoan sakontzen du, Mendebaldeko Balkanetako, Ukrainako eta Erresuma Batuko sei herrialde kooperatzailerekin batera, lurzoruaren kontserbazio-ahaleginek dituzten erronka ugariak argituz. Lurzoruaren degradazio-prozesuei eta ondorengo ondorioei forma ematen dieten faktore antropogeniko zein naturalen arteko elkarrekintza konplexuak erakusten ditu analisiak. Funtsezko aurkikuntzak nabarmentzen dira, lurzoruaren degradazioak nekazaritzan, ekosistemen erresilientzian, uraren kalitatean, biodibertsitatean eta giza osasunean dituen eragin esanguratsuak barne, lurzorua kudeatzeko estrategia integralen premiazko beharra azpimarratuz. Gainera, herritarren zientziari buruzko ekimenen azterketak azpimarratzen du oso garrantzitsua dela jendea inplikatzea lurzorua monitorizatzeko eta kontserbatzeko ahaleginetan. Lan honek lurzoruaren gobernantzako esparru iraunkorrak sustatzearen garrantzi politikoa azpimarratzen du, ikerketak, berrikuntzak eta lurzorua zaintzeko sistema solidoek lagunduta, lurzoruaren osasuna babesteko eta…
Justicia Alimentariak bi txosten berri argitaratu ditu udal merkatuen etorkizunari buruz
Elikagaien Justizia Sailak bi txosten berri argitaratu ditu: “Udal merkatuak: jabetza kentzearen kronika” eta “Elikadura publikoa: proposamen eraldatzaileak”. Bartzelonako kasua “. Bi txostenekin batera, elikadura-eredu berri baterantz igarotzeko politika publikoen 10 proposamen aurkeztu dira. Zer bihurtu da gaur egun udal-merkatuen sarea? Horixe da gure merkatu-sarearen iraganari, orainari eta etorkizunari buruzko Elikagaien Justiziaren bi txosten berriak ebazten saiatzen ari diren galdera nagusia. «Desjabetze baten kronika» txostenean organoaren funtzioa, neoliberalismoaren garroak eta aro berrian dituen ondorioak, malgutasuna, berrikuntza, lehiakortasuna edo smart pentsamendua bezalako kontzeptuen tranpak, udal-merkatuei buruzko politika eta bigarren mailako ondorioak (mimesia, simulazioa, monumentalizazioa edo utzikeria) dituen modernizaziorako bidezidorrak aztertzen dira. Merkatuen birmoldaketa pribatizazioaren Troiako zaldi gisa aztertzen da, eta, azken batean, auzo-merkatuen funtsezko esentzia espoliatzeko aitzakia gisa. Ondorio gisa, beharrezko…
Aldundiak eta emakumeen erakundeek “Laguntza-tresnak emakume baserritarrentzat” gida egin dute
Bizkaiko Foru Aldundiak lan-mahai bat sortu du Etxaldeko Emakumeak, Landan XXI eta Saskia elkarteekin. Lankidetza horren ondorioz, “Emakume baserritarrei laguntzeko tresnak” dokumentua argitaratu da. Gida honetan, emakume baserritar batek ekintzailetzaren ideia duenetik lan-bizitzaren amaierara arte jaso ditzakeen laguntza nagusiak jasotzen dira. Gida atal hauetan banatuta dago: Bizkaian nekazaritzaren sektorean sartzea pentsatzen ari diren gazteak. Lanean ari diren eta nekazaritza-enpresan hobekuntzak egin nahi dituzten emakume baserritarrak. Lanean ari diren emakume baserritarrak, une jakin batean beste pertsona batek laguntzea behar dutenak. Nekazaritza Politika Bateratuaren (NPB) laguntza nagusiak eskuratu nahi dituzten emakume baserritarrak. Euskadiko nekazaritzako elikagaien, arrantzaren eta basoen industriak eraldatzeko eta digitalizatzeko laguntzak. Emakume Nekazariaren Estatutua. Titulartasun partekatua. Ekintzailetza eta prestakuntza. Landa-ingurunean proiektu bat bultzatu nahi duten emakume baserritarrak. ↓ Deskargatu “Laguntza-tresnak…
Greenpeace: “Tenperatura jaistea: Haragiaren eta esnearen industriak larrialdi klimatikoari galga jartzea”
↓ Deskargatu txostena (gaztelaniaz) ↓ [Greenpeace] Haragiaren eta esnearen industriak sekretu handi bat ezkutatzen du: metano-emisio handiak. 1910 eta 2015 artean, okelaren eta esnekien ekoizpena eta kontsumoa nabarmen handitu zen. Abeltzaintza da giza jatorriko metano-iturririk handiena. Haragiari eta esnekiei lotutako metanoa murrizteak eragin erabakigarria izango du planeta epe laburrean berotzen den abiaduran. Klima-aldaketa katastrofikoa saihesteko, erregai fosilak pixkanaka desagerrarazteaz gain, funtsezkoa da metano-isuriak murriztea, haragiaren eta esnearen sektorea azkar eraldatuz. Azken hamarkadetan munduko elikadura-sistemaren emisioak handitzen lagundu duen bigarren faktore garrantzitsuena abeltzaintza-produkzioaren hazkundea izan da, hazkunde demografikoaren atzetik. Txosten honek erakusten du 2025etik 2050era bitartean haragi- eta esne-industriak jarraitu ahal izango lituzkeen bide desberdinak beroketa globala bizkortzeko edo geldiarazteko, alternatiba bakoitzak ondorio handiak izango ditu milioika pertsonaren biziraupenerako eta planetako…
Liburua: “Planeta prekarioan. XXI. mendeko krisi eta erresistentzien kronikak” (Pello Zubiria)
Europako Kontuen Auzitegia: “Nekazaritza ekologikoa EBn: hutsuneek eta inkoherentziek eraginkortasuna kentzen diote politikari”
Nekazaritza ekologikoa elikagaiak ekoizteko nekazaritza-metodo bat da, eta substantzia eta prozesu naturalak erabiltzen ditu. Batzordeak helburutzat hartu du EBko nekazaritza-lurren %25 nekazaritza ekologikoan aritzea hemendik 2030era bitartean, eta horrek jauzi nabarmena dakar 2022ko %10,5arekiko. Egiaztatu dugu EBk nekazaritza ekologikorako duen estrategiak ez zuela elementu garrantzitsurik, hala nola helburu kuantifikagarriak eta aurrerapenak neurtzeko modalitateak. Nekazaritza ekologikorako EBko funtsek –2014-2022an 12.000 milioi baino gehiago– ekologikoki landutako lurren azalera handitzen lagundu dute, baina ingurumen- eta merkatu-helburuak behar bezala kontuan hartu gabe. Gainera, datuen murrizketak zirela eta, ezin izan zen politikaren eragina ebaluatu. Hainbat gomendio eman ditugu EBko funtsen estrategia eta eraginkortasuna hobetzeko sektore ekologikoarentzat. Laburpena I Nekazaritza ekologikoa elikagaiak ekoizteko nekazaritza-metodo bat da, eta substantzia eta prozesu naturalak erabiltzen ditu. Horrela, biodibertsitate handiagoa…
57. Nyéléni Buletina (2024 Iraila)
Editorial Un nuevo marco comercial basado en la soberanía alimentaria Destacados 1 Ya es hora de cambiar el modo de comerciar a nivel mundial Destacados 2 Mercados territoriales: Cadenas alimentarias que construyen comunidades más fuertes Cuadro 1 Un sistema comercial cuya prioridad sean los derechos de los campesinos Cuadro 2 Breve historia de las juntas de comercialización agraria Cuadro 3 Repensar la regulación de los mercados agrícolas para la transición agroecológica en Europa Voces desde el campo 1 Marruecos: apropiación de la soberanía alimentaria para los mercados Voces desde el campo 2 Política india de apoyo a los precios Voces desde el campo 3 Ley de orientación agrícola de Malí Voces…
Liburua: “Haziak: Zergatik eta nola egin zureak” (Miguel Arribas Kelo eta Marc Badal)
GRAIN: “Biointsumo korporatiboak: agroindustriaren negozio toxiko berria”
90eko hamarkadaren amaiera arte, Monsanto pestizida kimikoak ekoizten eta saltzen zituen enpresa bat izan zen. Horiek izurriteak azkar eta bereizi gabe ezabatzen dituzte, eta hori oso egokia da monolaborantza-eremu handietarako, askotan erabiltzen baitira. Baina suntsitzaileak dira giza biodibertsitaterako eta osasunerako. Monsantok ez zuen inoiz pestizida ez-kimikoekiko interesik izan, Bacillus thuringiensis (Bt) mikroorganismoarekin egindakoak bezalakoak. Biopestizida deiturikoek eragin motelagoa dute, eta egokiak dira eskala txikiagoko ekoizpen mota baterako. Laboreak kontu handiz monitorizatzen dira, eta beharrezkoa denean bakarrik aplikatzen da produkturen bat. Hain arriskutsuak ez diren arren, biopestizidek irabazi gutxiago sortzen dituzte korporazioentzat, normalean patente industrialen kontroletik kanpo geratzen baitira. Monsantok Bt-an zuen interesa ingeniaritza genetikoaren hasierarekin batera agertu zen. Konpainia konturatu zen landareetan Bt geneak sar zitzakeela, eta toxina etengabe eta…
NBEren txostena: “Gosearen zifrak etengabe altu mantentzen dira hiru urtez jarraian”
733 milioi pertsona inguruk igaro zuten gosea 2023an, hau da, munduan 11 pertsonatik batek eta Afrikan bostetik batek, Nazio Batuetako bost erakunde espezializatuk gaur argitaratu duten Munduko elikadura-segurtasunaren eta nutrizioaren egoerari buruzko azken txostenaren (SOFI) arabera. Gosearen eta pobreziaren aurkako munduko aliantzarako Hogeien Taldeak (G-20) Brasilen egindako ministro-bileraren testuinguruan aurkeztutako urteko txostenak ohartarazten du mundua oso urrun dagoela 2030erako 2. Garapen Jasangarriaren Helburua (Gose zero) lortzetik. Txostenak erakusten duenez, munduak 15 urte egin du atzera, eta 2008-09koekin aldera daitezkeen azpizentrazio-mailak izan ditu. Esparru espezifikoetan aurrerapen batzuk egin diren arren, hala nola hazkundea atzeratzea eta amagandiko edoskitze esklusiboa, pertsona kopuru kezkagarri batek elikagai-segurtasunik ezari eta malnutrizioari aurre egiten jarraitzen du, munduko gose-mailak hiru urtez jarraian gelditu baitira, 2023an 713 eta 757…