Elikaherria – Elikadura Burujabetza – Soberanía Alimentaria

Soberanía Alimentaria. La Vía Campesina, Kontsumo eraldatzailea, Agroekologia, Komunalak, Nekazarien borrokak
Etxalde 13 (2016 Urtarrilla)

03. «Leku Bat Utziko Duguia Laborantzari… Kostaldean?» Maryse Cachenaut

04. Editoriala: La Lógica De Lo Local Está Muy Presente»

05. «La Economía Solidaria En Euskadi: Proceso De Auditoria Social», Amaia Naveda

06. Es Necesario Frenar El Aumento De La Producción

08. Artadi Aboga Por Un Vino Ligado A La Tierra Que Huya De La Industrialización

12. Hegaztien Gripearen Aurkako Neurri Kaltegarriak

15. «Diskusioa Bakoitzak Duen Manejoaren Inguruan Dago», Jabiertxo Martiarena, Maialen Martiarena Eta Jon Ballaz

18. EHLG: Batzar Jendetsua Aurten Ere

19. Urteko Batzarrak Ospatuko Ditu Sutearok Datozen Asteetan

20. Gipuzkoako Azoken Eragin Ekonomiko Eta Soziala Aztertzen Ari Da EHU

22. Kontsumo Talde Eta Kooperatiben Festa Beasainen Basherriren Eskutik

24. Directrices De Gobernanza Responsable De La Tenencia, Cuestión De Máxima Urgencia

26. Canibalismo Corporativo: Lo Que Viene

28. Gurutzetako Ospitaleko Sukaldea Pribatizatu Nahi Du Jaurlaritzak

30. Cursos Sobre Gestión Económica De Proyectos Agroecológicos

Etxalde 12 (2015 Abendua)

03. Editoriala: «Situemos La Alimentación En El Centro Del Debate»

04. «Euskal Zuzenbide Zibil Berria, Laborantza Etxearen Ikuspegitik», Andres Urrutia

05. «Baserritik Mundura 2016: Etxalde, EHNE-Bizkaia Eta Hegoa Institutuaren Aliantza-Hazia», Mirene Begiristain

06. Reflexiones De EHNE-Bizkaia Sobre El Documento «Vacuno De Carne De La CAPV»

09. Funcionamiento De La Cadena Alimentaria. El Sector Más Denunciado Es El Lácteo

10. «Kuban Ikusi Ditugun Esperientzietan Baserritarraren Figurari Garrantzia Eta Zentralidadea Ematen Zaio», Alazne Intxauspe

13. Landa Eremuko Emakumeen Lanaren Aitortza Egin Du Berdintasunerako Emakunde Sariak

14. COP21: Se Cierra El Telón De La Mascarada

15. Presentación Del Anuario Agrario De COAG En Iruñea

16. «Queremos Dar Un Paso Y Pasar A Ser Unos Agricultores Que Venden Cestas A Consumidores A Ser Más Un Grupo», Ibabe Urzelai, Mikel Abellán

20. Kintoa, Iparraldeko Sor Marka Berria

22. Arrieta, Erreferentzia Handia Bilakatu Den Azoka Txikia

24 Sexta Conferencia Internacional De Urgenci

26. EHNE-Bizkaia Rechaza La Adhesión A La Iniciativa Para La Eliminación Del Artículo 15 De La Nueva Ley Civil Foral Vasca

EHNE-Bizkaiak Eusko Jaurlaritzaren «EAEko haragitarako behi-azienda» dokumentuari egindako hausnarketak

Behiak

EHNE-Bizkaiak Eusko Jaurlaritzaren «EAEko haragitarako behi-azienda» dokumentuari egindako hausnarketak
Eusko Jaurlaritzak eta Hazik egindako eta aurkeztutako «Haragitarako behi-azienda EAEn» dokumentuan (2015eko urria) jorratzen den proiektua, bertan adierazten denez, «Euskadiko haragitarako behi-azienden azpisektorea integratzeko eta biziberritzeko merkatu-aukerak eta koiuntura aprobetxatzeko» sortu da.

Sektoreko eragileekin kontrastatzeko fasean dagoen proiektu bat da, eta 2016an ezarri nahi dira haren neurriak edo lan-ildoak.

EHNE-Bizkaiaren ustez, egia da moda bat baino zerbait gehiago dagoela euskal herritarrek tokiko produktuak kontsumitzeari dagokionez. Bada substratu sakonago bat, eta paradigma-aldaketa baten aurrean gaude gai honetan. Herrialdearen produktua sustatzea positiboa eta beharrezkoa da berez, baina horrek ez du soilik gutxi batzuengan eragin positiboa izan behar.

EHNE-Bizkaiak 2014ko udan adierazi zuen, Euskal Okelaren sustapena eta merkaturatzea bultzatzeko banaketarekin lankidetza-hitzarmenak sinatu zirela eta, txahalak gizentzeari eragingo dion kontzentrazio-prozesu bat abian jartzeko arriskua zegoela.

Prozesu horrek hiltegiei eta merkaturatzaileei ere eragingo ziela adierazi zen. Azken batean, «Euskal Okela» bezalako monopolio eta tresna publiko bat sortzen ari da, bere helburu nagusien artean EAEko haragi-ekoizleen lana defendatzea duena, eta horretan lagundu dezake.

ESNETARAKO BEHIAREN PAPERA

1.000 txahal baino gehiago har ditzakeen gizendegi bat martxan jartzea da gertatzen ari denaren adibidea. Eusko Jaurlaritzak eta Hazik adierazi dutenez, «hau ez da nahi den sektorearen garapen-eredua». Baina haragitarako behien azpisektorea Euskal Okela markaren ikuspegitik eta, batez ere, egungo egoeran biziberritzeko apustua egitea garapen eredu zehatz bat babestea da. Kontuan izan behar da gaur egun, emandako datuen arabera, EAEn jaio eta hazitako kanalen % 66 ez direla Euskal Okelakoak. Diagnostiko sektorialean, nabarmentzekoa da ez direla kontuan hartzen esnetarako behien kopurua (20.556) eta esnetarako ustiategi askok haragi-ekoizpenean izan dezaketen eta izan behar duten papera. Zentzu bikoitzarekin, ondoren beste ustiategi batzuetan gizendu daitezkeen animaliak ekarriz eta EAEko esnetarako behi-azienden ustiategietan okelagatiko sarrera areagotuz.

(...)

Irakurri dokumentu osoa Etxalde aldizkariaren 12. zenbakiko esteka honetan, 6-8. orrialdeak.

Kintoa, iparraldeko sor marka berria [12 #ETXALDE]

logo-kintoaEuskal xerriaren produkzioaren garapen lanak saristatuak izan dira, Kintoa izeneko sor marka sortuko baita ondoko egunetan. Ipar Euskal Herriko laugarren sor marka da hau, Irulegiko arnoa, Ossau- Irati ardi gasna eta Ezpeletako biperraren ondotik.

Frantziako sor markak kudeatzen dituen INAO egiturak Kintoa sor markaren sortzea onartu dute azaroaren 24ko batzordean Parisen. Aldudeko ibarretik (Baxe Nafarroa) abiatu da produkzioa, euskal xerri arraza desagertzekotan zela 80 hamarkadan. 1995tik goiti, gelditzen ziren abereekin abiatu zen garapen lana eta gaurregun Kintoa izeneko haragiak eta urdaiazpikoak fama ederra dute, kontsumitzaile eta jatetxeen galdea laborarien eskaintza baino azkarragoa delarik. Frantzia mailan, sor marka baten sortzea prozedura luze eta konplikatua da, kalitateko zigiluetan zorrotzena baita, bai jatorriaren justifikazio aldetik, bai ekoizpen eta transformazio arauen aldetik. Sor markaren eskuratzeko galdea 2001ean egin zen eta 14 urtez aztertu da baimendu aintzin.

Bi arautegi onartu ditu INAOk, bat haragi freskoaren ekoizpenarentzat, bestea urdaiazpikoarentzat. Euskal Xerri sailan 80 bat eragile badira gaurregun: 75 ekoizle (sortzaile edota gizentzaile) batzuk transformazioa ere daramatenak, hiru transformatzaile, Aldudeko urdaiazpikoen idortzeko tresna kolektiboa eta Garaziko hiltegia. 2014an, 2600 xerri transformatu dira, hots 300 T, eta 5200 urdaiazpiko ekoiztu.

Kintoa sor markan izaiteko euskal xerri arraza hutsean lan egin behar da, hazkuntza kanpoan eramaiten da, pentze eta oihan pean, 40 xerriko taldeak izanez gehienez, eta 35 xerri hektara bakoitz gainditu gabe. Xerrien janariak ez du transgenikorik onartzen. Hamabi eta 24 hilabete artean hiltzen dira xerriak, 100 kilo gutienez dituela kanalak. Urdaiazpikoak 10 kilo gutienez behar ditu idortu aintzin eta 16 hilabetez gutienez idortzen da.

[12 #Elikaherria | 20 Orr.]
Etxalde 11 (2015 Azaroa)

03. «Sector Lácteo, ¡Sin Cambios!», Andoni García

04. Editoriala: «Los Cambios De Fondo Exigen Huir De Maquillajes»

05. «TTIP: Salud Y Alimentación En Peligro», Esther Vivas

06. Lakari, Tokiko Merkataritza-Heziketarako Gune Kooperatiboa: Elikadura Eta Kontsumo Jasangarria Lantzen

08. La OMS Habla De Cáncer Sin Distinguir Los Diferentes Modos De Producción De La Carne

10. Ayudas Mínimas Para Los Sectores Ganaderos De Bizkaia Y Gipuzkoa

11. Reclaman Nuevas Herramientas Públicas De Regulación Del Mercado Lácteo

12. Reunión Del Comité De Seguridad Alimentaria Mundial En Roma

16. Iparraldeko Gasnategiak Osasuntsu

17. Lurramaren 10. Edizioak Arrakasta Haundia

18. Erabateko Arrakasta Izan Da Alternatiben Herria

20. Visita Del MNCI Argentino A Euskal Herria

22. «Con La Metedología Campesino A Campesino Hemos Promovido La Agroecología Entre 150.000 Familias Cubanas», Rilma Román Nogueiras Y Adilen Roque

26. Fertilizando El Caos Climático

28. París Y El Líbano: La Humanidad Y La Solidaridad Deben Prevalecer

Etxalde 10 (2015 Urria)

03. «Comedores Escolares: Alimentos Locales Y De Temporada. Para Qué Y Por Qué», Javier Azpitarte Ariño

04. Editoriala: «Las Marcas De Calidad Al Servicio De...»

05. «Lurrama 2015: 10 Eidizioa», Maryse Cachenaut

06. Food First Visita Euskal Herria Para Conocer Experiencias De Soberanía Alimentaria

08. «Artzain Izanda Zentzu Guztia Dauka Internazionalista Izateak», Aritz Ganboa

12. Emakumeenmundu Martxak Ereiten Darrai

14. Las Ayudas Coyunturales No Solucionarán El Problema Estructural De Falta De Autonomía De Las Explotaciones

16. «Ardi Latxak Bere Rustizidadea Behar Du, Amatasuna Eta Gogortasuna Behar Ditu», Aitor Urien

18. Ossau Irati Sor Markako Hauteskundeak Irabazi Ditu Elbk

20. Amama. Baserria Zinemaldian

23. COAG Reclama «Un Giro De 180 Grados» En La Lucha Frente A La Varroa

25. Gran Paso Contra Los Transgénicos En La UE

26. ¿Transgénicos O Ciencia?

28. ¡No Al TTIP, Por La Soberanía Alimentaria!

Etxalde 09 (2015 Urria)

03. «Arabar Errioxa: Xaharrak Berri Hazifreskoarekin Batera», Esti Besa Eta Lorentzo Gorroño

04. Editoriala: «Reglas De Juego, Autonomía En La Producción Y Diversificación»

05. «¡Transgénicos No! Por Precaución Y Justicia», Iñaki Bárcena

06. El Sector Lácteo Baila Al Son Del Mercado Internacional

07. «Merkatuaren Erregulazioa Ez Badago, Gaizki Pasatu Behar Dugu Denok», Joxe Korta

08. Ganaderos Europeos Piden Medidas De Control De La Producción

09. COAG Exige Garantías Reales De Precios Dignos Para Suscribir El Acuerdo

11· Errigoraren Udazkeneko Kanpainaren Aurkezpena

14. La Diplomacia De Los Muros

16. Mutriku, Zaldibia Eta Lezoko Transformazio Zentruak Bultzatzeko Deia Gipuzkoako Aldundiari

19. Aldudeko Gasnategiaren Garapena Herritarren Diruari Esker

20. Jai Herrikoietan, Txosnetan, Tabernetan... Bere Lekua Egitera Itsasoratu Da Boga Garagardoa

24. Reunión De La Red Mundial Por El Derecho A La Alimentación Y Nutrición

28. La Agricultura Campesina, Solución A La Crisis Climática

Etxalde 08 (2015 Abuztua)

03. «Kuotak Desagertu Ziren, Eta Zailtasunak Handitu…», Mixel Berhokoirigoin

04. Editoriala: «Cuando La Realidad Supera Las Teorías»

05. «Re-Dibujando El Mapa: Investigando El Factor Tierra En La Construcción De La Soberanía Alimentaria», Zoe Brent

06. La Crisis Del Sector Lácteo No Se Soluciona Con Parches

07. 15.000 Personas Se Manifiestan En Galiza Por El Sector Lácteo

08. «La PAC Va Hacia Ayudas Individuales Y No Hacia Estructuras Colectivas Para Ir Avanzando En Autonomía», Yvon Bochet

11. Ya Se Han Designado Las Personas Responsables De Los Departamentos De Agricultura Forales 12· Emisiones Netas Cero: Ni Netas Ni Cero. Por Silvia Ribeiro

14. El MST De Mato Grosso Celebra

20. Años De Lucha Y Organización

15. «La Alimentación, La Tierra Y Las Semillas También Son Responsabilidad De La Sociedad», Unai Aranguren

18. «Erosleak Kalitatea Xekatzen Du, Hemengo Ekoizleen Ikustea Eta Mintzatzea Maite Du». Kaiku Borda

22. Elikadura Burujabetzaren Aldeko Ikerketa

26. Gestión Colectiva De Pastos De Montaña. Agrupación Pastoral Plan Pichu

28. Valoración De La Acusación Popular En El Caso Cabieces-Kutxabank

Etxalde 07 (2015 Uztaila)

03. Editoriala «La Leche, Alimento O Materia Prima Barata»

04. «Universidad Campesina Periko Solabarria», Iñaki Vigiola

06. DO Beaufort, Organización Colectiva De La Producción Y Transformación Ligadas Al Territorio

08. Situación Caótica Del Sector Lácteo En La Cornisa Cantábrica

09. «El Curso Busca Que La Agenda De La Soberanía Alimentaria Trascienda El Ámbito Agrario», Beatriz Casado

12. Euskal Herrirako Bestelako Bizitza Ereduak Lortzeko Burujabetza Ereiten, Liburuaren Aurkezpena

15. La Ciudadanía Gasteiztarra Se Apunta Al Consumo Responsable Y Transformador

16. Uzta Ona Aurtengo Herriko Gariarentzat

17. Laborarien Xokoa Prestatzen Ari Da

18. Udaz Baliatu Laborantxa Herrikoia Ezagutarazteko

19. Preocupación En Las Carnicerías Por La Colaboración Entre Lábel Y Eroski

20. La Eurocámara Aprueba El Documento Para Las Negociaciones Del TTIP.

23. El TTIP Y La Situación Griega, Principales Ejes Del Congreso Estatal De Economía Feminista

24. Lan Istripuen Aurkako Borroka Berretsi Dute ELA, LAB, ESK, STEILAS, EHNE Eta HIRUk

26. Sembrando Soberanías

28. «Agroekologiaz Dihardugunean Garbi Geratu Behar Daez Garela Nekazaritzaz Soilik Ari» Igone Saldias

DO Beaufort, lurraldeari lotutako ekoizpenaren eta eraldaketaren antolaketa kolektiboa

DO Beaufort

Etxaldek antolatutako bidaia honen helburua DO Beaufort eta bertako ekoizleak bisitatzea eta ezagutzea izan da.

Orientazio Departamentuaren garapena arrakastatsua izan da, sektorea biziberritzeko gakoak, antolaketa kolektiboa, produkzioaren kontrola, sektoreko ordainsaria, ekoizleei ordaindutako esne litroko prezioa Euskadiko ekoizleek jasotzen dutena baino askoz handiagoa izanik... Horrek guztiak are garrantzi handiagoa du gaur egungo testuinguruan, esne-kuotak desagertu egin baitira eta ekoizpena deslokalizatu egin baitaiteke, mendiko eremuetako ekoizpenei nabarmen eraginez. Nahiz eta Nekazaritza Politika Bateratuaren (NPB) egungo esparru negatiboa aldatu egin behar den, adibide batzuek erakusten dute ekoizleen konpromiso kolektiboa dagoenean posible dela nekazaritzako eta abeltzaintzako ekoizpen iraunkorra eta errentagarria mantentzea.

Frantziako Alpeetako Savoierako bidaia 2015eko ekainaren 29tik uztailaren 3ra egin da, eta adibide horietako bat bertatik bertara ezagutzeko balio izan du, kasu honetan esnetarako behien kasuan, Beaufort Gaztaren Jatorri Deituraren esparruan.

Bidaian Euskal Herriko baserritarrek eta Kantauri itsasoko beste leku batzuetako baserritarrek hartu dute parte. Bizkaia Esnea Kooperatibako pertsonak ere izan ditugu, antolaketa kolektiboak gaur egungo testuinguruan duen garrantzia dela eta, eta, ildo horretan, Beaufort Jatorrizko Deituraren moduko proiektu batek, lurraldeari erabat lotuta dagoenak, ekarpen handia egin dezake. Karrantzako Udaleko ordezkari batek ere parte hartu du.

Bisiten ibilbidean Beaufort en Albertvilleko AOC sindikatuarekin (Jatorri Deitura), Beauforteko esne-kooperatibarekin, Beauforteko Defentsa Batasuneko presidente Ibon Bochetekin, Beaufort Ekoizleen Batasunarekin eta Beaufortain Kooperatiba Esnekien Elkartearekin bildu da. Mendiko larreen kudeaketa ezagutzea ekoizleen aldetik, Ibon Bochet kasu, eta larreen kudeaketa kolektiboko sistemak ezagutzea, Cormet d 'Arêcheseko Pichu Planeko (1.945 m) artzaintza-sozietate kooperatiboa ezagutuz. Savoie eskualdeko Confederation Paysanneko kide diren hainbat ekoizleren ekoizpenak ere bisitatu dira, bisitekin batera.

Bereziki eskertzekoa da Manon, Savoie eskualdeko Confederation Paysanne-n lan egiten duen teknikaria, itzulpengintzan laguntzen egindako lan eskergarengatik.

Irakurri artikulu osoa Etxalde aldizkariaren 7. zenbakiko esteka honetan, 6-7. or.