Elikaherria – Elikadura Burujabetza – Soberanía Alimentaria

Soberanía Alimentaria. La Vía Campesina, Kontsumo eraldatzailea, Agroekologia, Komunalak, Nekazarien borrokak
“Artzain soil” dokumentala estreinatuko da Iparraldeko zinema aretoetan

Aste honetan, eta maiatzean zehar, Lucie Francini eta Sabina Hourcadek zuzendutako “Artzain soil” dokumentala estreinatuko da Iparraldeko pantailetan. Dokumentalak Maina jarraitzen du. Sei urtez lurrik gabe artzain ibili ondoren, bere bizitza leku batean ainguratu nahi du eta, horretarako, bere negozioa sortzen du familiatik kanpo. Zuzendariek azaldu dutenez, nekazaritzari zuzendu nahi izan zioten arreta: “Lurra lantzen duten gizon-emakumeek aurre egin behar dioten erronkarako baldintza eskasegietan egiten dutela iruditzen zitzaigun: elikatu”. Nekazaritzaren esparruan munduarekin harreman desberdina duen pertsonaren bila, 2020ko maiatzean ezagutu zuten Maina. “Beren aukeren erradikaltasunak eta beren uste sakonek errealitatearekin talka egiteko duten moduak oihartzun egin zuten gure bizitzetan”. Behin…

Tolosa, Euskal Herriko haragi moten erakusleihoa

Bertako Haragien Azoka egingo dute Tolosan maiatzaren 2tik 5era. Inguruko ekoizleak eta haragi motak ezagutzeko aukera paregabea izango da. [Berria] [Tolosako Azoka] Euskal Herriko haragi moten erakusleiho izango da Tolosa (Gipuzkoa) maiatzaren 2tik 5era, Bertako Haragien Azokari esker. Lau egun horietan, formakuntza, dastaketak, salerosketa eta festa uztartuko dira, betiere inguruko haragia ardatz nagusia izanik. Apirilaren 25ean aurkeztu zuten egitasmoa Tolosan bertan Aitor Agirresarobek —Tolosako Udaleko Merkataritza, Turismoa eta Azoketako zinegotzia—, Miguel Cruzek —Carnicas Alejandro Goyako arduraduna— eta Izaro Zubiriak —Lizartzako Ueta baserriko abeltzaina—. Ikuspegi aldaketa Aurreko urteekin alderatuta, ikuspegi aldaketa ekarriko du haragia ardatz nagusitzat duen azoka bereziak, bertako haragien…

Elikadura burujabetza eta nekazaritza eredu agroekologikoa defendatu dute Iruñean

Elkarte, sindikatu, kontsumo talde eta ekoizle ezberdinek deitutako manifestazioan agroindustriak ezartzen duen eredu produktiboa salatu dute. [ahotsa.info] [eitb.eus] Hamabi nekazaritza elkartek manifestazioa egin dute larunbat arratsaldean Iruñean nekazaritzaren eredu aldaketa exijitzeko. Horretarako, alternatibak daudela aldarrikatu dute, elikadura burujabetza lortzeko bidean. Manifestazioa Konstituzio plazatik abiatu eta Gazteluko plazan amaitu da, eta animaliak ere eraman dituzte abeltzainek. Iruñean egin duten manifestazioan parte hartu duten elkarteen izenean, Miriam Otxotorena artzainak aldarrikatu du “nekazaritza eredu berri bat” posible dela. “Berehalako trantsizio agroekologikoa behar dugu, Nafarroak elikadura burujabetza lor dezan, azken urteetan nabarmen hazi baita abeltzaintza industriala. Hain zuzen ere, eredu horren aurka egiteko atera…

Bizkaiko Aldundiak mendi-nekazaritzako nekazaritza-sektoreari laguntzen deialdia onartu du

Bizkaiko Foru Aldundiak, gaurko gobernu kontseiluan, nekazaritza-sektorerako laguntzen deialdia onartu du. Laguntza hauen bidez mendialdeetan eta lurraldeko beste eremu behartsuetan nekazaritza-ekoizpenak dituen zailtasunen ondoriozko kostu gehigarriak eta diru-sarreren galerak konpentsatuko dira. Laguntza hauen zenbatekoa 2.554.922 eurokoa da eta hartzaileak gure lurraldean nekazaritza-ustiategien titularrak diren pertsona fisiko eta juridikoak dira, eta lehia askeko erregimenean banatuko dira. Dirulaguntza hauen helburua bikoitza da, Aldundiaren arabera. Lehenengoa eremu horietako ehun sozioekonomikoa indartzea da, mendiko nekazaritzako eremuetan eta mendiko nekazaritzako eremu horiez bestelako mugaketa natural esanguratsuak dituzten eremuetan nekazaritza-sistemei eusteko. Bi lerro hauek bateragarriak dira euren artean eta diruz lagundu daitekeen gehieneko azalera 30 hektareakoa…

Marta Barba: “Tomate hidroponikoa lur faltagatik jarri da eta lur falta monolaborantzaren ondorio da”

Tomateaz tesia egina du Marta Barba-k eta Egonarria saioan Eli Pagolarekin elkarrizketan azaldu du zer den hidroponia teknika. Bere hitzetan, gakoa da aztertzea “noiz eta zergatik” sartu zen hidroponia Euskal Herrian: “Lur arazoak daudelako. Eta lur arazoak daude monolaborantzaren ondorioz”. Urte osoan tomatea jan beharraren logikari buruz aritu dira, eta baita ere Gaubeako makronegutegiaz eta “euskal” tomate batek egiten duen bidaiaz, hazia Txinan edo Amerikan sortzen dutenetik hemen hazten denera. [Argia] Euskolabel tomate asko hidroponikoak direla jakinda, hidroponia teknika azaltzeko eskatu dio Pagolak. Hauexek Barbaren azalpenak: “Funtsean hidroponiak esan nahi duena da, landare bat, kasu honetan tomateak, ‘uretan’ ekoizten direla….

Angela Hilmi eta Emile Frison: “Nekazarien protestak: norabide okerra”

Imajinatu inoiz egun librerik ez duzun lan bat. Hor, zure lanak, funtsezko zerbitzu publikoa emateak, hamarkadetan zehar ehunka mila euroko zorra izatera behartzen zaitu. Inoiz ez dakizu zenbat kobratuko duzun saltzen duzunagatik. Komunikabide nagusiek ez zaituztela aintzat hartzen edo iraintzen zaituztela. Non zure osasuna arriskuan dagoen nagusi diren praktiken ondorioz. Non ez duzun nahikoa irabazten pentsio batekin erretiratzeko. Behin erretiroa hartuta, belaunaldi berririk ez dago agintea hartzeko prest, bizi-kalitatea txikia dela uste baita. Ongi etorri Europako egungo nekazaritzara. Eta ez Europan bakarrik, mundu osoan ere bai. [IPES-Food] [Jatorriz Green European Journal-ek argitaratua] Nekazarien frustrazioa Ez da zaila ulertzea zergatik azken…

Gotzone Sestorain: “Trantsizio agroekologiko erreal baten alde”

* Gotzone Sestorain Etxalde-ko kidea da 2024ko lehen hilabetetan bai Europa osoan, baita Euskal Herrian ere, nekazarien mobilizazioak izan dira protagonista, sektoreak duintasunez bizitzeko dituen zailtasunak eta etorkizuna argi ez ikusteak izan dituztelarik erregai nagusia, zenbait tokitan agroindustriaren esku ezkutuek ere xaxatu eta baliatu dutelarik olatua. [Naiz] 2024ko lehen hilabetetan bai Europa osoan, baita Euskal Herrian ere, nekazarien mobilizazioak izan dira protagonista, sektoreak duintasunez bizitzeko dituen zailtasunak eta etorkizuna argi ez ikusteak izan dituztelarik erregai nagusia, zenbait tokitan agroindustriaren esku ezkutuek ere xaxatu eta baliatu dutelarik olatua. Aurreko etxaldeko zenbakian argi azaltzen zen bezala, arazoaren jatorria eta honek esakatzen dituen…

Manifestazioak deitu dituzte Bilbon eta Iruñean “alternatiba ekosozial justuaren alde”

Eragile sozial, sindikatu eta mugimendu ezberdinek mobilizazioak deitu dituzte maiatzaren 11rako Alternatiba Ekosozial Justua aldarrikatzeko. Mobilizazioak eguerdiko 12etan izango dira Iruñean Gaztelu Plazatik eta arratsaldeko 5etan Bilbon Jesusen Bihotzetik.. Mobilizazioen deitzaileak Euskal Herriko Eskubide sozialen Kartak, Emakumeen Mundu Martxa eta Gune Ekosozialista izanik ere, beste hainbat eragilek babesten dituzte mobilizazioak. Orain arteko bideari jarraiki, datozen hilabeteetan babesak biltzen eta lantzen, eta elkarrekin egindako prozesua eta sortutako konfluentzia jorratzen jarraituko dute. “Alternatiba ekosozial justua beharrezkoa da -esaten dute deitzaileek-. Egungo egoerak krisi ekologiko sakonera eta bizitza eta lan gero eta prekarioagoetara garamatza. Erregai fosilei eta ekonomiaren hazkunde infinituaren logikari lotuta jarraitzen…

EBko elikagaien erdiek plagizida hondakinak dituzte

Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzaren (EFSA) arabera, elikagaien %48,6k plagizida hondakinak ditu. Aztertutako elikagai guztietatik, %47k (5.512) hondakin bat edo gehiago zituzten, “baimendutako mailak baino kontzentrazio txikiagoetan edo berdinetan”; %1,6k (192), berriz, baimendutako mailetatik gorako hondakinak zituzten. Gainerako %51,4ak (6.023 lagin) ez zuen hondakin maila kuantifikagarririk. [Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritza] EFSAk Europar Batasuneko elikagaietan dauden pestiziden hondakinei buruz apirilaren 23an argitaratutako azken txostenak ohiko kontsumo-produktuetan aurkitutako hondakin-mailen ikuspegia ematen du. Hamabi elikagaietatik ausaz jasotako laginak aztertu ziren: sagarrak, marrubiak, melokotoiak, ardoa (beltza eta zuria), letxugak, azaburuak, tomateak, ziazerbak, olo-aleak, garagar-aleak, behi-esnea eta txerri-koipea. EBren programa koordinatuan aztertutako laginei dagokienez: %51,4 (6…

Elikadura burujabetzaren aldeko mobilizazio soziala deitu dute Nafarroako 150 erakundek baino gehiagok Iruñean

Nafarroako 150 erakundek baino gehiagok elikagaien subiranotasunaren aldeko eta eredu industrialaren aurkako adierazpena sinatu dute. Gainera, Nafarroako gizartea mobilizatzera deitu dute, lehen sektorearen eta, batez ere, ekoizle ekologikoen eta txikien egoeragatik. Bestetik, Valle de Odieta enpresa, Mercadonaren saltoki bat eta AN agroindustriako taldearen egoitza nagusia “zigilatu” dituzte elikadura burujabetzaren eta agroekologiaren aldeko ekimen batean. Parte hartzaileek larunbata honetan Iruñean egingo den manifestazioan parte hartzeko deia ere zabaldu dute. Hainbat gizarte-sektoretako 150 erakundek baino gehiagok, hala nola kontsumo arduratsuko taldeek, sindikatuek, lurraldearen defentsarako erakundeek, feministek edo gizarte-ekonomiakoek, besteak beste, mobilizazio bat deitu dute apirilaren 27rako, larunbata, Iruñean, 17:30ean, Baluarteko plazan. “Muturreko…

1 2 39