NBEren azken txostenak, Munduko elikagaien segurtasunaren eta nutrizioaren egoerari buruzko txostena (SOFI), uztailaren 24an argitaratua, munduko gosea hondamendi maila altuetan geldituta dagoela eta gosearen munduko krisiaren aurkako borrokan aurrerapenak geldituta daudela adierazten du.

[
IPES-FOOD]
Elikadura Sistema Iraunkorretako Adituen Nazioarteko Panelaren (IPES-Food) arabera, arreta handia jarri behar da.
Goseari buruzko NBEren txostenari buruzko IPES-FOODen azterketa
Hirugarren urtez jarraian, munduko gosea maila katastrofiko altuetan gelditzen da. Gosearen munduko krisian aurrerapenak gelditu egin dira 2019 eta 2021 urteen artean okerrera egin ostean. 733 milioi pertsonak goseak jarraitzen dute gaur egun. Zifra hori duela hamar urtekoa baino % 36 handiagoa da. 2.330 milioi pertsonak -munduaren ia % 30ek- elikadura-segurtasun falta moderatua edo larria dute oraindik. 2.800 milioi inguru -munduko biztanleriaren heren bat-, berriz, dieta osasuntsua eta elikagarria eskuratzeko gai ez dira. Mundua oso urrun dago zero gosearen helburua lortzetik edo 2030erako munduko zazpi nutrizio-helburuetako edozein lortzetik, elikadura-sistemetan aldaketa garrantzitsurik gertatzen ez bada.
Ez da kliska bat, eta jada ezin zaio pandemiari bakarrik leporatu. Munduko elikadura-sistema industriala porrot egiten ari den seinale gero eta argiagoa da, eta klima, gosea, gatazkak eta finantza-krisiak areagotzen ari dira. Elikadura-sistemaren eraldaketa behar dugu gosearen normaltasun berriari aurre egiteko.
Klima-aldaketa elikadura-segurtasun ezaren eta malnutrizioaren faktore nagusia izan zen 2023an. Gosearen faktore nagusiak – gatazkak, klima-aldaketa eta krisi ekonomikoak – gero eta maizago eta intentsitate handiagoz gertatzen dira, eta horrek elikagaien gosea eta segurtasunik eza duten pertsonen kopurua handitzea dakar. Aurten ikusi dugu klima-nahasmenduek suntsitu egin dutela oinarrizko elikagaien ekoizpena Brasilen, Mexikon, Txinan eta Indian, tenperaturen igoera elikagaien prezioen igoerarekin lotzen duten ikerketekin. Klimarekiko erresistenteak diren elikadura-sistemak eraikitzea hil ala biziko kontua da literalki, eta premiazko lehentasuna izan behar du mundu mailan. Horrek esan nahi du elikadura-kate dibertsifikatuagoak eta lokalizatuagoak daudela, industria-kate globalen ordez.
Goseak gora egitea ez da saihestezina. Politika egokiekin, herrialdeek klimarekiko erresilienteak diren elikadura-sistemak eraiki ditzakete, eta elikagaien segurtasuna indartu.
Latinoamerika munduko joerari aurre egiten dion eskualdeetako bat da, eta adibide itxaropentsua da. 2023an, goseak behera egin zuen bigarren urtez jarraian eskualde osoan (nahiz eta aurrerapena desberdina izan zen eta elikagaien segurtasunik eza handia da oraindik).
Garapen bidean dagoen mundu osoan, gosea handiagoa da landa-eremuetan. Elikagaiak ekoizten dituzten pertsona askok ezin dute duintasunez bizimodua atera eta gosea pasatzen dute. Horrek azpimarratzen du premiazkoa dela landa-garapenean berriro inbertitzea eta ekoizle txikiei, familia-ustiategiei eta nekazaritzako langileei bizibide bideragarriak bermatzea.